tisdag 12 januari 2010

Frusen Skuldra

Jag är ju sjukskriven nu sedan 17 september 2009 i en sjukdom som kallas frusen skuldra eller frozen shoulder. Det innebär att ledkapseln i axeln blir inflammerad och skrumpnar ihop av okänd anledning. Inflammationen gör att axeln stelnar och det blir oerhört smärtsamt att röra den och att sova på nätterna blir nästan omöjligt. Graden av stelhet och smärta varierar från individ till individ men sjukdomens förlopp är den samma hos alla. Däremot är längden på sjukdomen också varierande. Det kan ta allt mellan 6 månader till 2-3 år att bli frisk. Sjukdomen bryter ut vanligtvis när man är mellan 40 och 60 år men det finns variationer. Det är vanligt att de som får det har diabetes, men det har inte jag. Cirka 2 % av befolkningen får denna sjukdom.

Min axel är så stel så jag kan inte kamma håret, klappa mig på vänster axel, knäppa BH-band på ryggen med höger hand. Jag kan inte köra bil, har svårt att duscha, klä på och av mig, sätta skärp i hällor på byxor jag har på mig, sätta i eller ta ur något ur fickan på höger sida, ta på mig bältet i bilen, knäppa knappen i byxan, smörja in kroppen på vänster sida med hudcreme. Jag orkar inte bära något tungt med höger hand då det gör ont i axeln.

(De röda prickarna visar var jag har ont.)

Jag är just nu i ”infrysningsfasen” då axeln stelnar. Det är en fas som också gör väldigt ont. Jag måste äta narkotikaklassat smärtstillande tabletter plus vanliga smärtstillande tabletter. Jag har fått kortisonsprutor men det har inte hjälpt så jag tänker inte prova fler gånger då det är så mycket biverkningar på kortison. Sen ska jag komma i den ”frysta” fasen som inte ska ta så ont men då axeln är nästan helt stel. Den är stel även om någon annan försöker röra armen. Det är som om den sitter fastgjuten. Jag kommer ha cirka 50 % av rörligheten i höger axel jämfört med vänster.

Sen kommer jag i den sista fasen som kallas ”upptiningsfasen” då jag kan börja röra axeln igen. Det är nu det är dags för sjukgymnastik. Det här är en sjukdom som går över av sig själv och många säger att man får full rörlighet tillbaka utan sjukgymnastik också...men det törs jag inte prova. Varje fas kan vara mellan 2 och 12 månader. Jag hoppas jag har den något kortare varianten av denna sjukdom. Det bästa med den här sjukdomen är att den inte är dödlig. Det sämsta med den här sjukdomen är att det tar tid att bli frisk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är mycket true.I förlorat min vikt bara gjort förändringar i livsmedel, varvid alla vegetariska och av låg Carb Det hjälpte mig mycket och jag föreslår att alla

jeannette sa...

Hej
Äntligen hittar man en som har samma problem som jag. Tack för att du finns ;)Kommer att läsa denna blogg under dagen