tisdag 26 april 2011

Livets orättvisa lotteri

I helgen har vi pratat mycket om hur svårt det är att ge råd hur folk ska leva. Det finns ju inga garantier för att du ska må bättre och leva längre för att du lever asketiskt. Jag pratade med en manlig bekant som var ledsen för att hans syrra tyckte att han var för fet, och hon trodde att han nog skulle dö snart om han fortsatte så. Och det kan ju hända att han gör, eller så lever han till han är 100. Det är ju inte så att alla som äter fet mat, röker och super dör i ung ålder eller att alla asketer lever till 100.

Mammas morbror levde i början av förra seklet på amerikafläsk (bara fett och mycket salt) och pilsner. Han var rund som en boll och levde som ungkarl stora delar av livet. Han blev 94 år gammal och höll på att planera sin 95 årsdag när han dog. Hur motiverar man då sin tonåring att leva sunt? Mamma sket i det.

Läser på SVT:s hemsida att den här veckan drar en av världens mest omfattande studier kring miljöns, livsstilens och genernas betydelse för hälsan igång. Runt 300 000 svenskar i åldrarna 45-75 bjuds in att delta i studien. Deltagarna bjuds in slumpmässigt, baserat på uppgifter i folkbokföringsregistret och får i ett första skede svara på en webbaserad enkät om livsstil. Ska bli spännande att se vad de kommer fram till.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Sen kan man inte veta, han kanske skulle kunnat leva ett piggt liv till han var 114...

På individnivå är det svårt men i stora grupper kan man naturligtvis se samband. Inte alltid enkla

Anonym sa...

I och för sig ska man nog inte överdriva åt något håll, det ska vara kul att leva - och god mat är en av glädjeämnena (för mig i alla fall).

Herta sa...

Vad spännande. Jag gillar enkötundesökningar. Funderar gärna på frågeställningarna och hur man kanske har tänkt och vill få fram.

Znogge sa...

Ja, hur ska man göra? Renlevnad är tyvärr ingen garanti för hälsa. Men missköta sig känns väl inte heller som en bra ide...

Stattinskan sa...

Jag tror, som jag har sagt förut att det är högst individuellt vilken kost man kan/bör äta och hur länge man lever, vilken hårfärg man fick och vilka intressen man har ... ja, du fattar va? ;-D ;-D
Gomorron Britt :-)

Anonym sa...

Vissa faktorer vet man spelar in - och ändå finns alltid undantagen som bekräftar regeln. Huvudsaken är att man gör sitt bästa för att leva det liv man önskar. Ibland lyckas man - ibland lyckas man inte så bra, men sträva kan man alltid....

Mohammed sa...

Sv: HAHA han tog det inte så...

Jag ha också tänkt på det där... skumt egentligen.

anne sa...

Sånt kan man ju inte veta men sannolikheten för att man inte lever frisk hela livet ut om man har en ohälsosam livsstil, den är kanske inte hur hög som helst.

Men, folk dör och folk lever och vad någon annan bara sitter och tycker är inte intressant.

Krönikören sa...

Ja, det ÄR orättvist.

Det där undersökningen ligger i köket och väntar. Måååånga frågor är det.

Hörni sa...

Ja, man kan aldrig veta egentligen. Men man kan ju försöka må så bra som möjligt. Vad man nu menar med att må bra.