tisdag 12 april 2011

Världens språk?

Tittade på programmet Världens språk på SVT, där de konstaterade att engelskan förlorar mark i världen som ett av världsspråken. Till och med i det engelskspråkiga USA är det bara 75% som pratar så pass begriplig engelska att man kan räkna dem som engelskspråkiga. En väninna till mig påtalade, efter att nyligen kommit hem från Florida, att så faktiskt var fallet även inom serviceyrken. Du har svårt att förstå vad serveringspersonalen och butikspersonalen säger då de inte är engelsktalande. Och kanske blir det ännu svårare då man själv inte har engelska som första språk?

Spanska är ett av världsspråken som växer. Kanske ska börja läsa spanska som jag tänkt....inte bara för att kunna kommunicera i Spanien utan även i USA och i Brasilien...som också hellre väljer spanska framför engelska...kanske för att många av de övriga latinamerikanska länderna har det som hemspråk?

Annars är kinesiska det språk som flest vill lära sig i Västeuropa. Tror jag nöjer mig med spanska. Plötsligt verkade det som ett lätt språk att lära sig.

Fotograf: andrezor

13 kommentarer:

Stattinskan sa...

Jag började en nybörjarkurs i spanska - kruxet var bara att de andra som också hade börjat där borde ha gått fortsättningskursen istället (eftersom de redan kunde nybörjardelen)
Jag skulle vilja lära mig arabiska ... Fråga mig inte varför? ;-)

Hörni sa...

Jag märkte inte av det när vi var i New York, men har läst att man har stor nytta av spanska i USA. Läste spanska ett år i gymnasiet, men gick inte direkt in för det, och minns inte mycket. Jag blev väldigt förvånad när jag var med Musonen på stan och han plötsligt började pratat spanska med en sydamerikansk kompis han träffade..han läste det på högstadiet och hatade det på grund av läraren, men något hade tydligen fastnat ändå. Engelska har blivit vardag för honom då han har flera engelsktalande vänner och flickvän.

Myaraq - den där lilla svenskimån sa...

Åh jag borde försöka friska upp de tre spanskaåren jag har gått.

Dessutom är spanska nyttigt i Sverige. Iallafall för mig, när alla människor kommer fram till mig och tror att jag är latina. Det brukar ta en bra stund att reda ut det där.

Anonym sa...

Jag skulle jättegärna vilja lära mig spanska. Tror jag skulle ha stor nytta av det...
:-)

Herta sa...

Jag läste spanska ett par år så där i sudiecirkelform men slutade sedan. Det var roligt.

Bara Jag sa...

Lär du dig spanska kan du förstå andra språk hjälpligt också, portugisiska, italienska... Flera flugor i en smäll :-)

Svorskan sa...

Men om man läser gammal-norska eller gammal-svenska, så ser man att språket har ändrats rätt mycket från då till nu också. Jag tror att vi är mer medvetna i dag och så ÄR det nog så att förändringarna är större med invandring. Men frågan är, gör det något? Egentligen?

Krönikören sa...

Jo, jag skulle också hellre välja spanska. Skönt med ett bekant alfabet liksom.

Det är din tur i Bongoföreningens gjort-bort-sig-runda (Murvlan hör inte av sig, så vi går vidare)! Länka vidare till Stattinskan. Jag ser fram emot att läsa om vad du har gjort! Har på känn att det kan komma något rejält här! :)

Krönikören sa...

Apropå Stattinskans kommentar: Jag gick och läste italienska för en lärare som knappt pratade svenska och det fanns ingen översättning i böckerna. Det var spännande!

Znogge sa...

Spanska är ett roligt och relativt lätt språk att läsa så varför inte?

Skatan sa...

Spanska ... hmm ... kanske "matnyttigare" än italienska som jag har gått och laddat för att lära mig i många år nu ...

Kram!

Britt sa...

Krönikören: Jag tar tag i det där med Bongoklubben i morgon. Fast jag vet inte om jag kan komma på någongång jag gjort bort mig. Förnekelsen och förträngningsmekanismen är stark. Det handlar nog om överlevnad för min del. Jag brukar snabbt glömma allt som inte gagnar mig ;D

Ellis sa...

Jag har aldrig förstått varför folk vill lära sig kinesiska!?

(bloggkommentera är muuuuch better now :) bloglovin strejkar ej)