onsdag 18 maj 2011

Kanske dags att konsumera mindre?

Jag tänkte utmana mig själv och konsumera mindre detta år. Jag har under året bara köpt ett nytt klädesplagg vilket jag gjorde i veckan – en skalbyxa att ha på jobbet. Jag räknar med att den håller i 5 år. I januari köpte jag en vinterstövel som jag också beräknar hålla i 5 år...sen har jag inte tänkt köpa mer kläder och skor i år. Och måste jag absolut köpa något får det bara vara vintage, loppisfynd, återanvänt eller vad man vill kalla det.

Det är ju inte klokt vad mycket resurser som slösas bara för att jag ska kunna ha garderoben full. Visst jag vet att en klädindustri också måste avlöna massor av folk runt om i världen....men vad ska de med mat och pengar till om världen är för giftig att leva i?

Jag hade helt kunnat strunta i det i min egen härliga egoism och självuppfyllan. Jag har inga barn och lever absolut högst 50 år till och snarare troligtvis 30 år till...så om jorden blir obeboelig snart...så har jag ju levt ett rikt liv. Jag har inga barn, får inga barnbarn som ska försöka leva på den här planeten...så varför bry sig?

Jag hoppas att jag fortsätter tänka efter ett varv till, när jag står i affären med alla de läckra väskorna, skorna och jackorna. Habegäret kan bli stort. Jag har nog en shopping-detox just nu. Jag hoppas jag klarar av att bryta missbruket för alltid. För min skull, min plånboks skull, men framförallt för den här världens skull.

Fotograf: barunpatro

18 kommentarer:

Diana sa...

Oj, det var snällt gjort av dig! Men hur gör du med underkläder och strumpor, inte kan det väl hålla i ett helt år?

Sv: Jag gillar ditt tänk!

Sune...the girl sa...

jag köpte en tröja på second hand för 40 kr..det är nog det jag har köpt i år *s*..

Svar. DU, jag tänkte faktiskt skriva nåt sånt.. "I´ll be back"! Haha

Britt sa...

Diana: Jag har säkert 30 par trosor, 30 par strumpor och 10 BH:n....jag klarar nog mig i år.

Znogge sa...

Jag gillar ditt tänk också men just klädinköpen har jag svårt att dra ner på. Däremot försöker jag tänka miljösmart på andra områden. Vet inte om det hjälper men alla bäckar små...

God morgon!

Stattinskan sa...

Jag handlar nästan aldrig kläder. När dottern bodde hemma lånade vi hej vilt av varandra. Nu när hon har flyttat har jag upptäckt hur klädlös jag verkligen är. Dessutom verkar det vara fukt i min garderob, för alla kläder har liksom krymt ;-)Jag är dessutom skitduktig på att sopsortera :-) Låter aldrig varmvattenkranen stå och rinna och är dessutom snabbduschare ... och kör en bensinslukare, fast det sista behöver du inte läsa ;-D
Gomorron

Myaraq - den där lilla svenskimån sa...

Hejja Britt! Det där är ett kalasinitiativ.

Anonym sa...

Ja, som jag skrev igår så är just klädinköpen inte så många hos oss. Det som grämer mig miljömässigt hos mig här och nu är den nästintill obefintliga sopsorteringen. Den är outvecklad här i Spanien, och det känns väldigt märkligt att kasta burkar i vanliga hushållssoporna. Men vi har ingen annanstans att göra av dom...

Anonym sa...

Kommer du på knep eftersom så berätta.

ansepanse sa...

jag har aldrig varit en shoppare på det viset, jag köper aldrig kläder som jag inte verkligen behöver, jag samlar inte på mig liksom, det är jätteviktigt att vi tänker på vår planet, var ska annars kommande generationer ta vägen
Sv: tack, allt är bra med mig förutom värken som jag ständigt lever med men den är ju mitt liv och jag lever bra ändå
bamsekramar

ansepanse sa...

Sv: glömde!!!! fick reda på att det är en bukettspirea
hoppas att allt är bra med dig också
kramar

Herta sa...

Jaa vd skall då vi andra göra.

Hörni sa...

Vad roligt, det måste kännas bra, hoppas du lyckas hålla dig året ut. Jag handlar inte så jättemycket kläder, men skulle säkert kunna dra ner på det ändå. Underkläder däremot, har jag allvarlig brist på just nu.

Sv: Jag är säkert hemma om du vill komma och hämta dödskallar. :D

T sa...

Vad skojigt att du har exakt samma shoppingbegränsning som jag har. Den 4/8 -11 har jag varit klarat av ett år av kraftigt minskad shopping. Har köpt lite via secondhand och tradera, men även det i mindre skala än vanligt. Jag var väl ingen storshoppare tidigare heller iofs, men det känns bra att tänka på både miljön och ekonomin på detta sättet. Lycka till!

Krönikören sa...

Bra gjort och bra tänkt! Nästa steg blir att utvidga till maten, elen, elektroniken, rengöringsmedlen etc etc.

Mina grannar tycker att de kommer ju inte att leva när det blir riktigt allvarligt, så de skiter i allt. DET kallar jag egoism.

Svorskan sa...

Bra tänk! Om alla människor la lite energi på EN sak som hjälper miljön, naturen, jorden och mänskligheten, så hade vi nog kommit långt. Det är svårt att göra ALLT man vet att hjälper, men var och en kan bidra med sitt. Själv har jag tänkt att vara mer duktig på att köpa ekologisk mat och tänker leta upp gårdar i närheten så att jag kanske kan köpa till ex kött direkt därifrån. Jag vill inte enbart ha ekologisk, jag vill veta om djuren slaktas så humant som möjligt. Jag får väl Googla lite.

God morgon!

anne sa...

Jag önskar jag kunde ta ett sådant beslut också. Att jag inte har gjort det är bekvämlighet, en viss egoism och så ursäkten att jag i mitt jobb måste vara "klädd" (i motsats till alla andra som är nakna då...!).

Tiny sa...

En väldigt bra tanke! Jag har inte kommit så långt i mitt tänk, vet inte om jag vill men jag tänker mej mycket mer noga för nu när jag kollar runt. Köper inte om jag inte behöver och inga impulsköp för att det är billigt.

Ellis sa...

Åh det skulle jag aldriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiig kunna!
Jag shoppar sällan kläder, men att köpa något EN gång per år.. Nääääää!

Mina pengar går till mat :D