onsdag 1 juni 2011

Papperslösas rätt till vård

Papperslösa flyktingar i Sverige ska givetvis ha rätt till vård. Som det är nu får alla papperslösa akutvård...men inte den viktiga tidiga vården som gör att man hittar sjukdomar långt innan de blir allvarliga eller dödliga. Papperslösa och gömda flyktingar måste dessutom betala kostnaderna för vården, som kan uppgå till många tusen kronor, ur egen ficka. Något som i praktiken gör det omöjligt för många att söka vård. Om du inte tycker det är rätt att de papperslösa flyktingarna ska få vård...att de får skylla sig själva som gömt sig undan myndigheter och vägrat lämna landet... kan du ju tänka på din egen hälsa. För om alla dessa papperslösa går omkring med allvarliga smittsamma sjukdomar kommer du tillslut också drabbas av resistent TBC, som inte går att bota, eller någon annan allvarlig sjukdom.

Vård efter behov på lika villkor är en mänsklig rättighet. Det kommer utredaren Erna Zelmin fram till i sin utredning som i dagarna blivit klar och lämnad till Göran Hägglund. Jag hoppas att han med regeringen fattar rätt beslut. Migrationsminister Tobias Billström vill att utredningen om vård till papperslösa ska göras om. Jag hoppas han är den ende som vill det.

Fotograf: Bubbels

6 kommentarer:

Hörni sa...

Hoppas jag också. Är så trött på empatilösheten som sprider sig i samhället..

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med er båda två. Hur tänker man när man är mot?

Znogge sa...

Alla måste så klart ha rätt till sjukvård. Något annat borde inte finnas...

cherin sa...

Jag besökte en frivilligklinik I Stockholmsområdet dit papperslösa kom för att få vård av snälla, underbart godhjärtade läkare som ideellt arbetade för att göra livet lite drägligare för de sjuka. Det var sorgligt att se, naturligtivs hade läkarna inte en bråkdel av det material som de skulle behöva för att möta behovet. Inte blir det bättre av att klinikerna hålls hemliga - av rädsla för att polisen ska stå där och plocka in de papperslösa när de är där. De är alltid i behov av läkemedel. Så om du har något över som du inte behöver. Skänk!

Anonym sa...

Att få vård är ju en rättighet som alla ska ha. Punkt.

Ellis sa...

Tycker hela vårdsystemet är skevt..