söndag 18 augusti 2013

Krakow del1

 

Måndagen den 29 juli tog jag och kompisen Norwegians flyg till Krakow från Stockholm 7:20. Det var en behaglig flygning och vi var framme efter drygt 1½ timme. Flygtiden var beräknad till nästan en timme femtio minuter. Det var cirka 30 grader på flygplatsen trots den arla timmen. Vi fick väskorna relativt snabbt och letade oss mot utgången och transferbussen som skulle ta oss till tåget. Tåget kostade 10 zloty och gick i sakta lunk till centralstationen i Krakow. Vi hade bokat Hotell Andels via Sembo och det skulle ligga vid stationen. Efter en kort promenad var vi framme och klev in i en fantastiskt sval reception. Personalen var trevlig och duktig på engelska. Vi fick checka in trots att klockan bara var 10. Hotellet är modernt och fint. Rummet var jättefint. Vi tog ett rum med dusch, men hade kunnat välja badkar också.

Vi bokade två guidade resor i receptionen (Auschwitz och Saltgruvan) och gick sedan ut för att titta på staden i den tilltagande hettan. Vi skulle enligt guideboken inte få missa Mariakyrkan, Tyghallen, Gamla staden...bland mycket annat. Allt på promenadavstånd.

Krakow har kvar mycket fina byggnader och kyrkor trots att landet bombades under Andra Världskriget. Staden har ett rikt folkliv med mycket restauranger och caféer med uteserveringar. Maten är god och påminner om svensk husmanskost. Det är mycket billigt att äta och dricka på restauranger och barer i Polen.

Mariakyrkan, på Rynek Glówny (Stora Torget), med sitt höga torn. Tornet reparerades så vi fick inte gå upp. Varje timme öppnas luckorna i tornet och en trumpetare spelar en melodi som slutar mitt i, för att illustrera hur trumpetaren blev skjuten i ryggen då han skulle varna staden för ett anfall, och vinkar sedan till folket nedanför. Fantastisk interiör i kyrkan. Altartavlan är mycket vacker.


Den gamla Tyghallen (Rynek Glówny) med restauranger och små souvenirbutiker mitt på torget är också en upplevelse. Det fanns en termometer utanför som vi passerade flera gånger för att se hur temperaturen steg. Som mest visade den 38 grader!Vi gick och lunchade på Chlopska Jadlo som rekommenderades av guideboken. Vi blev inte besvikna. Vi beställde in pierogi fyllda med fläsk och pierogi fyllda med potatis och ost, samt surkål till. Pierogi som beskrivs som dumplings med lite potatis i smeten, som först kokas och sedan steks. Som palt! Den första pitbon måste varit polack? Kompisen tog ½liter öl och jag vatten till. Kostade 58 zloty för oss båda.

Gamla staden är mer sliten och vi orkar nästan bara gå från café till café för att dricka iste och lemonad nu i den olidliga hettan. Att utforska den delen av staden får vi lämna till en annan gång.


Hotel Andels med 4 stjärnor och en del av det stora köpcentrumet Galleria Krakowska med 270 butiker. Många av butikerna finns inte i Sverige, men i London och New York eller bara i Polen. Bra shopping! 
3 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Krakow är fint! Har varit där två gånger. Och visst blir upplevelsen bättre av att det känns som att man får mycket för pengarna. Har för mig att man får stooora matportioner dessutom ;)

Britt sa...

Freedomtraveler: Skulle kunna tänka mig att åka dit fler gånger. Man hinner inte så mycket på 4 dagar.

Ama de casa sa...

Oj vad ni har haft det bra (liiite fr varmt bara... ;-) )

Polen har jag helt missat, trots att jag läst så många lovord. Måste helt klart åtgärdas nån gång!