onsdag 21 augusti 2013

Krakow del 3

Den tredje dagen åkte vi på guidad tur till Saltgruvan i Wieliczka en bit utanför Krakow. Denna gruva är en av Unescos världskulturarv. Här har man karvat salt i århundraden. Arbetarna och några kända konstnärer har också smyckat denna gruva med skulpturer och stora ”kristallkronor”. Alla gjorda av salt! Vi fick gå ner i samlad trupp i smala trappor och genom luftslussar med en guide som var både humoristisk och kunnig. Vi gick ner över 300 trappsteg, som dagen efter kändes i lår, vader och knän i form av träningsvärk. Upp fick vi åka med en otäck hiss packade som sillar.

Efter den turen lunchade vi på U Zalipanek, ett ställe rekommenderat av guideboken. Vi skulle där äta rödbetssoppa och bigos, vilket vi gjorde. Helt fantastisk rödbetssoppa! I guideboken stod att på detta ställe kunde man se de gamla damerna dricka eftermiddagste och skvallra...och det kunde man. Kändes nästan som om de var där bara för oss.


Sakta gick vi till Wavelberget då vi var otroligt mätta av all mat. Där var de flesta turer till slottet och katedralen bokade, men vi bokade in oss på att se Leonardo da Vincis målning Damen med hermelinen.

8 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Saltgruvan är fascinerande! Vi var där en lördag mitt i sommaren, och då var vi inte ensamma om man säger så. Liiite obehagligt när vi märkte hur otroligt lång kö det var till hissarna för att komma upp igen...

znogge sa...

Låter väldigt intressant men med tanke på mitt agg mot hissar så ska jag nog akta mig för gruvor. fast i Turkiet tog jag mig ner i en. En med trappor dock!

Ama de casa sa...

Vad häftigt! Jag har missat stora delar av Europa märker jag...

sv: USA har otroligt mycket att bjuda på. Dessutom är språket tämligen enkelt. Jag var här första gången på 60-talet. Älskar't!
:-)

Ama de casa sa...

Fast Ullared smäller nog högre...

ansepanse sa...

jag har varit i en saltgruva, jag tror att det var i Salzburg, det var häftigt :)
Sv: det är ett år och fem månader mellan Nemo och Sluggo, så de är nästan jämnåriga
kramar

Hörni sa...

Vad häftigt. Men den där maten ser ut som Elsas lammvom som hon fick till middag igår. ;)

Kocken sa...

Trevligt med massa grejer att se. :) Fina bilder! :)

Villa Frejas bokblogg sa...

Det låter som om du gör en riktigt intressant resa. Kram.