lördag 31 augusti 2013

Vackra Götheborg

Luleå gästades av den vackra Ostindienfararen Götheborg förra veckan. Ombord fanns dagen till ära Kronprinsessan Viktoria för att inviga den Södra Hamnplanen tillsammans med vårt kommunalråd Karl Petersen plus en massa andra specialinbjudna gäster från näringsliv, media och politruckerna.

När hon kom in i hamn och sköt salut så väntade man sig nästan att se Jack Sparrow i krutröken. Måste säga att jag hellre sett Johnny Depp ombord än Viktoria...eller kanske inte. Viktoria var kul att se. Fast han är fin att titta på, den där Johnny.

Viktoria klev av båten, blåsorkestern spelade alla höll tal...utom Viktoria, som med några ord invigde Södra Hamnplan och gick ombord igen.

På sördagen gick jag och gamla mor ombord för att se hur skutan såg ut. Det doftade gott av trä och tjära ombord på Götheborg. Vi gick runt och tittade med en massa andra människor och periodvis var det trångt. Det var maffigt att se alla dessa sjömän klättra upp i masterna för att hissa segel på denna stora skuta. De gjorde sig klara för avfärd. Nu har hon seglat vidare mot nya mål och återkommer inte förrän 2021 till Luleå.


Det fanns möjlighet att få följa med på en seglats med Götheborg om man ville. Vi ville inte. Men om ni vill se henne, eller följa med på en seglats, kan ni gå in på deras hemsida och se vilken hamn hon anlöper nästa gång.

3 kommentarer:

znogge sa...

Hon är en vacker skuta och jag tycker vi har en fin kronprinsessa. Monarkist eller ej! Men Johnny Depp hade inte varit fel heller ;-)

Diana sa...

Satte hon inte nytt rekord i kortaste visit hon er med de där nio minuterna... eller jag minns fel? :)

Britt sa...

Diana: Det vet jag inte, men tyckte de sa att hennes "tal" var 20 sekunder långt!