tisdag 30 mars 2010

Tänk att dela toalett med 99 andra

I de stora tältlägrena efter jordbävningen på Haiti bor det cirka 6000 människor och det är ont om toalettplatser. Röda Korset bygger toaletter och tvättmöjlighter för dem som bor i lägrena. Ambitionen är att man är 20 personer per toalett men det är inte möjligt i de stora lägrena på Haiti. Här siktar man på att nå ett mål på en toalett per 100 invånare.

Min älskade kusin Ulrika, som är samhällsbyggare, har varit på Haiti och hjälpt till att bygga upp dessa toaletter och tvättrum. Hon undervisat barnen och kvinnorna i vikten av att ha en bra handhygien. En bra handhygien minskar spridningen av sjukdomar med 30%...kan tänka mig att det även gäller i Sverige...så glöm inte tvätta händerna före ni äter eller sätter fingrarna i ansiktet.

Ulrika var i Pakistan efter jordbävningen där, för att se till att befolkningen hade tillgång till rent vatten. Efter den resan var hon hos Tilde på Nyhetsmorgon och berättade om sitt arbete. Jag är verkligen stolt över det hon gör. Det som är synd är att vi träffas och hörs av för sällan... men hon finns i mitt hjärta.

Läs om arbetet på Haiti på Röda Korsets sida här.

0 kommentarer: