måndag 2 april 2012

Vill du mörda din granne?


Då ska du inte gå över och skjuta honom, utan du ska supa dig full och köra över honom. Du blir i ”bästa” fall åtalad för vållande till annans död istället mord och ditt straff blir ett bötesstraff och/eller villkorlig dom istället för 6-8 år i fängelse. I sämsta fall blir du även åtalad för vårdslöshet i trafik och får 2 års fängelse...men det är ju bättre än 6-8 år för mord. HD skärpte nyligen straffet för en man som körde ihjäl en 2-årig flicka i Småland till 3 års fängelse...i stället för 2,5 års fängelse som han tidigare dömdes till av hovrätten. Fortfarande bättre än att bli åtalad för mord.

För 30 år sedan körde en 17-årig yngling berusad och körde av vägen i en polisjakt. I den olyckan dog en ung kvinna och den unge mannen blev dömd för vållande till annans död. Han blev efter något år dömd, för att ha stulit till ett ringa värde, till ett bötesstraff och villkorlig dom. Han konstaterade lite förvånat att en människas liv inte är värt mer än några navkapslar till en bil.

Vad jag vill säga med detta? Att jag tycker att straffskalan för brott när man kör bil i berusat tillstånd har en märklig straffskala. Jag har inte läst juridik och vet inte varför det ser ut så här...men som vanlig medborgare i detta samhälle undrar jag varför? Jag tycker att det är ett planerat brott då man uppsåtligen valt att köra berusad, vilket är straffbart. Att man är berusad och att omdömet inte är det bästa ska inte vara en förmildrande omständighet...man har ju valt att vara så berusad. Även om man är sjuk och inte kan kontrollera sitt drickande ska man ju ändå bli straffad för det brott man gör i det berusade tillståndet. Man blir ju inte friskare för att man slipper straffet.

                  Jag var en fin flicka och körde inte berusad utan kröp bara i dikena.

7 kommentarer:

Lisbeth sa...

Upprörd förbannad besviken jag kan göra listan lång men straffen här i Sverige är inte satta utifrån att det oskyldiga människor som drabbas.
Det är inte bara inom trafiken det är så utan generellt. Har en nära anhörig som blivit våldtagen. Allt var en enda hån och gärningsmannen gick omkring på staden och skröt. Inte ens en dagsbot blev det.
Skrämmande precis som du skriver.
Ha det gott

Znogge sa...

Har man bestämt att alkoholism är en sjukdom så får man stå för det. Däremot så tycker jag det är en brist att ekonomisk brottslighet genererar hårdare straff än brott mot person.

Diana sa...

Vi behöver hårdare straff i detta landet! Sen ska de inte ha det så jäkla bra i fängelset heller... det ska ju vara ett straff att vara där!

Villa Frejas bokblogg sa...

Jag har inte läst juridik men funderar på att läsa åtminstone 15 hp... då kanske jag får lite större insikt i varför det ser så skevt ut som det gör.

Ama de casa sa...

Det är helt horribelt. Att man kan "skylla" på att man var full och göra i princip vad som helst och komma undan med det.
Men du var duktig du ;-)

ansepanse sa...

mm, jag har också reagerat över det här, jag kommer ihåg när en mormor- farmor och hennes barnbarn som hon hade i barnvagn blev påkörda och dog, vad fick föraren för straff, nästan ingenting, så jag har alltid sagt som du skrev att vill man mörda någon så ska man köra ihjäl denne någon med bil
kramar

Pia sa...

Det är fruktansvärt...
Och ännu värre är när de som orsakat en olycka eller kört ihjäl någon hävdar att de "efterdrack" för att de blev så skärrade!!! :(