tisdag 3 april 2012

Docklekens vara i förskolan


Många förskolor har tagit bort dockvrån eller döpt om den. Jag förstår inte varför. Det är som att säga att den lek som vi tror flickor leker hemma inte är värt något så vi tar bort den så att killarna inte heller kan leka den. Hur ska vi kunna prova våra könsroller om det inte finns något att prova emot? Och varför förknippar vi docka med flicka och dockvrå som något fult? Om barnen lär sig att allt har lika värde på förskolan och att alla leksaker är till för alla kan det ju inte spela någon roll om vi har dockvrå om leken där inne är en mamma-pappa Star Wars lek och Prinsessan Leia är ute och krigar och hennes man tar hand om barnen. Barnen vet ju vilket kön de tillhör, men om vi inte lär dem att det finns en värdeskillnad i det spelar det ju ingen roll om du är flicka eller pojke...du är ju lika stolt över ditt kön oavsett.

Foto: Coe 

9 kommentarer:

Hörni sa...

Håller med om vartenda ord! Och som tur är har de pedagoger jag jobbar ihop med samma inställning.

myaraq sa...

det är för att minska glappet mellan "pojkiga" och "flickiga" saker och uppmuntra barn att leka över könsgränserna. det finns ingen anledning att genus-köna barn när de är så små.

Ama de casa sa...

Du har så rätt! Jag lekte både med dockor och bilar när jag var liten. Varför ska man lägga könsvärderingar i allt? Man tvingar ju på barnen dessa om man håller på och tramsar på det där viset.

Znogge sa...

Urtramsigt! "Docken" är jättepopulär på vår skola. Både hos killar och tjejer.

Thakock sa...

Tycker det hela är så löjligt. Dom gör så fel. Bra inlägg du skrivit! =D

Villa Frejas bokblogg sa...

När det går över styr i genusfrågan blir det bara så himla fjantigt. För i jakten på att få könen jämställda blir kontentan faktiskt någon helt annan.
Kram - och glad påsk.

Svorskan sa...

Låter fullständigt tokigt! Jag håller med dig, vill man leka med dockor så skall man väl få göra det och kunna kalla en dockhörna för en dockhörna? Och på förskolan borde man så absolut ha det utbudet. Jag ville att dottern skulle vara mer pojkflicka, men vad jag än gjorde så var och blev hon väldigt "flickig". Skulle det vara fel? Det känns lite så med all debatt omkring detta med barnuppfostran och kön. Det blir nästan fel om en tjej VILL leka med dockor och en pojke VILL leka med bilar. Idiotisk. Det gör oss inte mer jämställda. Det viktiga är att lära barnen att det är okej att leka med det de VILL och att de är lika mycket värda oavsett. Jag förstår inte att inte en flicka kan få veta att hon ÄR flicka. Poängen är väl att de är stolta över den individ de är. Stolta över att vara speciell. För ALLA är speciella och värda att älskas för det.

Lisbeth sa...

Mycket i kampen om att få allt och bli neutralt går till överdrift. Är inte leken mamma pappa barn en av världens äldsta Man kan knappast inte säga till små barn att detta får ni inte leka utan de gör det ändå. Man brukar ju också säga att barn gör det som de ser inte det man säger till dem. Att leka familj i någon form känner sig de flesta hemma i.
Ha en fin påsk

Anonym sa...

Visst känns det som att det är just det rosa och omhändertagandet som är mindre värt och ska bort. Märkligt det där, speciellt med tanke på att det ju mest är kvinnor som jobbar i förskolan.