söndag 9 oktober 2011

Svenska avundsjukan

Det klagas mycket på den svenska avundsjukan och den beskylls för mycket. För ett tag sedan läste jag om någon svensk Hollywood fru som tyckte att svenskar var avundsjuka då hon fått klagomål på sitt sätt att uppfostra barn. Kanske är det så eller så är hon helt enkelt urusel på att fostra barn. Har inte sett programmet eller läst kritiken dess mer. Däremot har jag funderat över den svenska avundsjukan.

Vad skulle det vara för idé att bli rikast, snyggast, smalast, snabbast eller överhuvudtaget bäst på något om inte någon blev avundsjuk på en. Är det inte andras eventuella avundsjuka som i mycket är drivkraften? Hade det funnits så många bra svenskar i världen om vi inte haft den svenska avundsjukan? Jag tror inte det. Rent statistiskt ska inte ett så litet land med så få invånare ha så många bra idrottsmän, musiker, skådespelare, modeller och författare som Sverige har och har haft genom åren. Så låt avundsjukan flöda och sporra dina medmänniskor till oväntade bedrifter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Avundsjuka som drivkraft och sporre? Hmmm... Kanske det. Har aldrig tänkt på det viset förut. Låten har jag dock hört förut - den gillar jag!

Hörni sa...

Ja, så kan man ju se det. De flesta skulle säkert inte erkänna det, men du kanske har rätt.

Villa Frejas bokblogg sa...

Det kanske ligger nåt i att svenskar är avundsjukare än andra...? Fast i det fallet tror jag att hollywoodfrun överreagerar ;) Avundsjuka som drivkraft är helt okej, annars är den bara absurd :)

Helen sa...

Ja, så kan man också se på saken....

Ha en härlig dag!

Här är det allt annat än härligt väder....

Selma sa...

Är vi verkligen så avundsjuka då? Är inte mest det ett påfund från dem som vill ha det bättre för att de tycker sig vara en bättre sort?

Skatan sa...

Avundsjuka utan missundsamhet... ja men annars är det en riktigt låg känsla tycker jag.

Kram!

Krönikören sa...

Haha! Rolig tanke. Baksidan av Jantelagen - tål att fundera över.