lördag 10 december 2011

Medaljens baksida


I helgen har återigen ett mord skett i samband med en helgfylla i Norrbotten. Det är inte ovanligt att alkohol är inblandad i mord, men det är ganska ovanligt att offer och gärningsman varit nyktra vid ett mord. Nu är det ändå ganska ovanligt med mord i Norrbotten enligt statistiken och Stockholm är fortfarande mordtätast i Sverige.

Alkohol är oftast väldigt roligt och de flesta kan ju hantera alkoholen så att den blir en glädje i festen...men som alltid finns en baksida av medaljen.

Finland hade under några år en sänkt alkoholskatt och det utnyttjade även vi svenskar genom att åka över gränsen för att köpa billig sprit. I Sverige tror jag inte att vi fick mer problem av den skattesänkningen, men det fick finnarna till den grad att de bestämde sig för att höja skatten. Vad hände? Jo rattfylleriet och misshandel, dråp och mord ökade. Finland har fortfarande dubbelt så mycket mord som Sverige.

Före Finland hade sänkt sin alkoholskatt var många i Sverige för en sänkt alkoholskatt medan man i dag är mer tveksam. En orsak är att när Finland sänkte sin alkoholskatt fick det negativa konsekvenser i form av social utslagning och ökat våld inom familjen. De som förlorar mest är kvinnor och barn.

Mord- och dråpnivån var lägst mellan de två världskrigen när alkoholen kontrollerades hårdast genom motbokssystemet.

 

3 kommentarer:

Thakock sa...

Att folk inte kan hantera alkohol bättre.. =/

Znogge sa...

Finns alltid en baksida även om en del inte vill låtsas om den...

Anonym sa...

Jag vet inte om skatt är det bästa sättet att reglera alkoholintaget...
Fast jag har å andra sidan inget annat att komma med.