onsdag 30 november 2011

Svampplockning


Jag såg Slottsliv på 8:an när jag var sjuk och då skulle de ut och plocka svamp till middagen. Tänk att Slottsliv kan vara lite småroligt. Skruva upp volymen så ni hör vad de säger.

Ursäkta kvaliteten men jag filmade med mobilen direkt från TV:n. Ni kan annars se avsnittet på TV8 play. Det är avsnitt 10.
 

Det här med förhållanden


är inte lätt. Och det ska det nog inte vara....tror jag. Kanske för att det aldrig varit det för mig. Och vem är jag egentligen att säga något om det...mina förhållanden har ju inte hållit livet ut bevisligen eftersom jag lever ensam nu. Om förhållanden kan jag säga att det ska inte vara enkelt...för då ledsnar man och det blir tristess. Man ska inte bara komplettera varandra...man ska komplicera varandra. Det ska vara lite problemlösning över det hela. Det är som med låtar som man blir förälskad i på en gång...efter ett tag blir de jobbiga, påträngande och man blir leds på dem...inget man gärna lyssnar på timme ut och timme in i åratal....men låtar man får lyssna in sig på några gånger, som man hör nya saker i hela tiden, som ger en nya bilder i huvudet...de vill man lyssna på år ut och år in. Lasse Winnerbäck har låtar jag gärna lyssnar på varje dag år ut och år in. Han verkar förövrigt inte heller ha det lätt med kärleken...kanske därför han gör bra musik. Men nog om det...det var ju förhållanden jag avhandlade.

Min pappa sa alltid att man inte ska passa varandra precis i början utan man ska nötas in i varandra som två stenar...så man passar varandra bättre och bättre för varje år. Kanske därför det blir så komplicerat för mig?

Allt det här började jag tänka på när jag läste i bloggen Tankelek.

Fotograf: wgroesel

tisdag 29 november 2011

Det är mycket hockey nu


och har varit sedan Elitserien drog igång i höstas, för min del. Jag sitter klistrad vid TV:n minst 2 gånger...ibland tre gånger i veckan och ser Luleå Hockey spela. Ikväll ser jag Luleå mot Timrå på min TV. Frågan är hur jag gör när det krockar med Anno 1790? Jo det ska jag säga att då får den fulsnygge Johan Gustav Dåådh erkänna sig besegrad av Luleå Hockeys björnar. Hur jag vet det? Jo det hände förra måndagen...och då såg jag det avsnittet på SVT Play någon dag senare.

Vadan detta intresse helt plötsligt? Kanske för att jag känner en av spelarna, som har sitt barn på förskolan jag arbetar på, och då är det extra intressant att se hur det går. Sen har jag alltid tyckt om att titta på hockey...ända sedan det var Lilla-VM i Malmberget på 70-talet. Då stod vi i ishallen och frös tårna av oss i våra högklackade tunna skinnstövlar och såg norrbottenslagen möta varandra. Idag sitter jag i värmen och ser matchen på TV och har en expertkommentator som berättar vad vi ser och ger lite statistik om spelarna. Kanske var det roligare med de frusna tårna...men i min ålder går bekvämlighet före.

Försökte ta bilder från TV:n som ska illustrera inlägget...det blir inte som man tänkt när man fotograferar idrott har jag märkt.
Niklas Olausson

David Rautio i mål

Timråspelare (omöjligt att se vem)

Johan Harju


Anno 1790


är min nya älskling på måndagar klockan 21.00. Jag har övergett mitt stora måndagsnöje – CSI, för den nya svenska satsningen på SVT1. Den absoluta älsklingen är ju givetvis den duktige Johan Gustav Dåådh. En fulsnygg kille med huvudet på skaft. Precis den typen jag älskar. 

Fältskär Johan Gustav Dåådh, som spelas av Peter Eggers, återvänder till Stockholm efter att ha tjänat i kungens krig mot Ryssland.

Dåådh bär på mörka hemligheter. Han är republikan, ateist och fritänkare. Hans högsta önskan är att ta hyra som skeppsläkare på en Ostindienfarare.

Men av det blir inget. I stället dras han in i en härva av mordmysterier, dubbelspel och förbjuden kärlek i 1790-talets Stockholm.

Säg visst låter det som ett äventyr man vill svepas med i?

måndag 28 november 2011

Tex Mex Tapas mania Del 2


Jag skulle egentligen bjuda vänner på tapas i lördags och sedan gå ut och parta...men jag är så grymt förkyld så ingen vill umgås med mig.

Jag får helt enkelt äta mina tapas själv och bjuda vännerna en annan helg.

Den här gången valde jag sex andra tapas ur den stora receptboken med 41olika recept.


Först lagade jag jalapeño med getostcrème och valnöt
5 STYCKEN
5 Tex Mex Tapas Red Jalapeño Halves
GETOSTCRÈME:
20 g getost
1 msk crème fraiche
1 tsk honung
GARNERING:
5 valnötter
Blanda ingredienserna till getostcrèmen. Fyll jalapeñon
med crèmen och toppa med en valnöt.

Sen lagade jag pico de gallo – mexikansk tomatsallad
5 coctailtomater
½ rödlök
1 tsk Tapas Pumpkin Seed & Chili Pesto
1 st Tex Mex Tapas Red Jalapeño Halves
1 msk limejuice
1 krm salt
3 st Tex Mex Tapas Tostaditos
Tärna tomater, hacka lök, jalapeño. Blanda med limejuice
och smaka av med salt. Servera med
Tostaditos.

I receptet står det vanliga tomater, pärllök och koriander...men man tager vad man haver.

Den tredje tapasen blev kyckling med mango mojo
3 STYCKEN
3 st Tex Mex Tapas Tostaditos
3 små bitar av en
färdiggrillad kyckling
3 tsk Tex Mex Tapas Mango Mojo
Lägg en kycklingbit på Quadritosen.
Toppa med Mango Mojo. Dekorera
eventuellt med koriander.

Det blev ingen koriander på mina...har inte det hemma.

Sedan gjorde jag om receptet lite på tostaditossallad då jag inte tål melon
½ avokado (istället för vattenmelon)
i 3 cm stora kuber
1 näve mixad sallad
3-4 Tex Mex Tapas Tostaditos
30 g getost, smulad
DRESSING:
1 msk Tex Mex Tapas Pumpkin Seed & Chili Pesto
1 tsk olivolja
1 msk pressad limejuice
(ca ½ lime)
1 krm salt
Lägg upp avokado, sallad,
Tostaditos och getost på ett stort fat.
Blanda ingredienserna till dressingen
och häll över salladen.
Servera genast för att Tostaditos
skall behålla sin krispighet.

Jag gjorde även en ceviche med lax, mango och avokado med lite förändringar
1 litet GLAS
½ fryst laxbit utan ben och skinn,
fint skuren i ½ cm kuber
2 msk pressad limejuice
2 st Tex Mex Tapas Red Jalapeño Halves, tärnade
¼ rödlök, fint hackad
2 coctailtomater, urkärnade
och i 1 cm tärningar
½ avokado, tärnad i 1 cm
1 msk Tex Mex Tapas Pumpkin Seed & Chili Pesto istället för koriander
½ dl djupfrysta grönsaker (Broccoli Mexicana)
1 tsk olivolja
2-3 Tex Mex Tapas Tostaditos
OBS! Fisken måste ha varit fryst minst
2 dygn, eller välj färdigpackad fryst
fiskfilé som går att använda direkt.
Lägg laxkuberna i en skål. Häll på
limejuice och rör om. Låt marinera 1
timme i kylskåp. Tillsätt jalapeño,
rödlök, tomater, avokado,
majs, och blanda.
Servera med Quadritos eller Tostaditos.

Jag böt ut silverlök och koriander, sen hoppade jag över vitlök och mango och tog djupfryst grönsaksblandning istället för majs.

Så gjorde jag en sista och sjätte tapas. Det var en chorizo- & olivquesadillas
2 BITAR
30 g getost, smulad
20 g chorizo, tunt skivad
(finns i charken)
1 msk 1 msk Tex Mex Tapas Pumpkin Seed & Chili Pesto istället för oliver
2 st Tex Mex Tapas Quesadilla Bread
Lägg hälften av osten på dina Quesadilla
Bread. Lägg på chorizo, Tex Mex Tapas Pumpkin Seed & Chili Pesto och strö över resterande ost. Vik ihop till en halvmåne.
Stek i stekpanna ca 2 min på varje sida.
Skär upp och servera.

Här blev det tex mex pumpkin seed & chili pesto istället för oliver...som helt plötsligt tagit slut....

Omdöme: Alla rätter var otroligt goda. De får betyg 4 och 5 på allihop. Jag ska definitivt laga dessa rätter fler gånger...men kanske inte på samma kväll.

Tillagning:                                                               BBBB
Lättlagat och snabbt. Det är väl bara laxrätten som tar tid...men där kan man ta skaldjur eller tillaga laxen om man har bråttom. Det går bra att byta ut vissa råvaror mot annat vid allergi eller om man inte tycker om vissa saker i recepten. Jag har gjort recepten för en person, men på Santa Marias hemsida är de för 6-8 personer. 

Smak:
jalapeño med getostcrème och valnöt                   BBBBB
ännu en favorit med dessa behändiga jalapenohalvor på burk. Getost med honung är så oerhört gott och valnöt till gör det himmelskt.

pico de gallo – mexikansk tomatsallad                 BBBB
en enkel tomatsallad som är oerhört god med de krispiga friterade Tostaditos

kyckling med mango mojo                                   BBBB
syrlig, söt, salt och god med sting. En enkel rätt som blir så god med mojon.

tostaditossallad                                                    BBBB
en god sallad som passar som tillbehör till grillat eller en förrätt eller som här en liten smårätt tillsammans med andra.

ceviche med lax, mango och avokado                  BBBB
helt fantastiskt god liten fiskrätt.

chorizo- & olivquesadillas                                   BBBB
hade blivit en 5:a med lite honung till.


Nu är jag mätt nu vill jag bara sova.

En av de bästa sakerna jag fått göra som Buzzador. Synd nog har jag inte kunnat buzza dessa produkter fullt ut...för det förtjänar de. Jag har inte träffat så mycket mer människor än hon i kassan på COOP och apotekaren.



Gå gärna in på Santa Maria Tex Mex Tapas hemsida och hämta dessa recept plus många fler. Lycka till med tillagningen!

Advent tomater


Igår var det 1:a advent och mina tomatplantor gör fortfarande tomater. De är inte stora...mer som vindruvor. Det är dags att kasta de och har nog varit det länge....men av någon anledning har de fått leva kvar inne hos mig. Det är väl för att allt annat i naturen är uppochner som jag också är lite uppochner.
 

söndag 27 november 2011

Nu har jag ledsnat

Nu har jag ledsnat på att försöka göra jul. Jag har blött näsblod överallt...julröda fina droppar lite här och där. Synd att de blir bruna när de torkar.