tisdag 23 november 2010

Jag funderar vidare på det här med en andra chans

När man gjort något kriminellt, straffats för det, suttit av sitt straff så har man ju sonat sitt brott. Där är allt gott och väl. Men nu är det ju skillnad på brott och brott, eller hur? Vissa av dessa män (för det är oftast män) som utfört brott på den övre straffskalan är lite jobbigare att ge en andra chans. Jag ger ett exempel.

Om två år kan Jackie Arklöv vara en fri man. Då har han suttit inne 13 år för att ha avrättat tre poliser i Malexander under ett bankrån. Säg då att han vill arbeta som förskollärare och utbildar sig till det. Vill ni arbeta med Jackie Arklöv? Ha era barn på den förskolan? Eller barnbarn? Jag förmodar att ni är tveksamma. Ändå borde väl Jackie kunna bli en bra förskollärare med den erfarenhet han har. Eller klingar det falskt när Jackie ber barnen att lösa konflikten med ord och inte våld?

Skulle ni kunna ge honom en andra chans? Eller Mattias Flink? Englamördaren? Hagamannen? Eller ska de inte få sona sina brott? Har de förverkat sin chans att få leva bland oss andra?

0 kommentarer: