torsdag 16 februari 2012

1177


Det är numret till sjukvårdsupplysningen som man kan ringa till eller surfa in på. Jag har stor nytta av denna sida och av det telefonnumret. Det gör att jag kan undvika att belasta den redan hårt belastade sjukvården med åkommor jag lätt kan bota själv. Enligt undersökningar är det vi som har vanliga åkommor som förkylning, ryggont och lättare åkommor som upptar nästan all tid hos läkarna vilket gör att de inte kan lägga ner mer tid på de lite mer komplicerade fallen. Läste senast om det i DN där några läkare i Stockholm tycker att vården är lite felprioriterad. Det handlar ju inte bara om att vi springer i tid och otid utan även om en ledningsfråga där man prioriterar dessa ”snabba pengar” som dessa ”lätta” kunder ger.

Så lägg nu numret på minnet och använd er av deras kunskaper när ni känner er sjuk så behöver ni inte oroa er och fundera om ni måste in till primärvården eller akuten med er åkomma. Ni får svar direkt. 

1177 Norrbotten

6 kommentarer:

Znogge sa...

Låter bra för sjukvårdsupplysningen har annars fått kritik för att inte direkt gagna någon. De har bara motat bort även personer som borde söka akut. Glädjande om det fungerar nu.

Anonym sa...

Förr i världen när barnen var små ringde jag ofta sjukvårdsupplysningen i stället för att släpa dem till en doktor i onödan. Ofta behövde jag liksom bara få bli lite lugn och "ett ring igen om det eller det skull tillstöta".

Ama de casa sa...

Här i Spanien är ju sjukvården gratis (ännu så länge). Ibland är vårdcentralerna fyllda med folk som exempelvis har råkat ut för nåt så otäckt som myggbett... Här är ju folk vana att köa också, så att det tar tid är inget problem...
Jag hade aldrig hört talas om 1177, men å andra sidan minns jag knappt när jag uppsökte en vårdcentral senast.
:-)

Thakock sa...

Hmm, men kan man lita på dom?

Lisbeth sa...

Jag har testat det och det som är bra är ju att man kan ringa numret vart man än är i Sverige. Egentligen så tycker jag att om vården var det den skulle så är ingen åkomma för liten. När man ringer så är det ju så att man känner sig sjuk. Man ska inte behöva känna sig som en belastning då. Visst är det annars som du säger ett smidigt sätt att få hjälp men hur pass säkert är det?
Ha en fin fredagskväll

Krönikören sa...

Min syrra är syrra på en akutavdelning och berättar ofta om alla som i onödan besöker akuten. Ungefär tre onödiga ambulanskörningar per dag, har hon uppskattat. Häromdagen kom en tjej med näsblod. I ambulans.