måndag 22 juli 2013

Människan dödar, inte bara för att äta

Människan dödar andra människor, inte för att äta dem (väldigt sällan i alla fall) men för alla möjliga skäl. Som andra rovdjur gör vi det för makt, revir, tillgång till föda och för att bli av med rivaler. De flesta av oss dödar inte överhuvudtaget. Men det finns en överjävlig liten skara som dödar efter en sjuk ideologi om att de är bättre än andra och en viss grupp är sämre och måste därför dö. Hur kan man ens tycka att man har rätten att döda en annan människa? Ingen människa har rätt att ta livet av en annan människa. Punkt slut.

Jag tänker givetvis på alla som fick sätta livet till i Norge denna dag, för två år sedan. En förvirrad tanke om att Norge måste räddas från muslimerna och därför måste en mängd socialdemokrater dö? Jag kommer aldrig att förstå.

Jag tänker även på alla dessa judar i Europa som fick sätta livet till under det hemska Andra Världskriget. Jag har på min semester läst Göran Rosenbergs bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” som fick Augustpriset 2012. En vacker men skrämmande bok. Vacker då den handlar om kärlek, skrämmande då den handlar om ondska och död.

Jag kommer åka till Krakow i slutet av juli och bland annat besöka Auschwitz. Det blir en resa, som Göran Rosenbergs bok – både vacker och skrämmande. 

                                          Bilden är en länk till Adlibris

3 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Tack för boktips! Jag besökte Auschwitz för många år sedan. Hemskt men viktigt!

Ama de casa sa...

Ja fy vilka vidriga och totalförvirrade människor det finns som kan ställa till med så mycket för så många andra...
:-(

Pia sa...

Så bra skrivet! det är fruktansvärt!
En dag ska jag också åka till Auschwitz med mina tjejer. Det är så viktigt att inte glömma vad som hänt..